Category Archives

13 Articles
Fillo karrierën në Sigurinë Kibernetike më këto certifikime

Fillo karrierën në Sigurinë Kibernetike më këto certifikime

Besoni apo jo, por çdo kompjuter i lidhur me internet është i prekshëm ndaj sulmeve kibernetike.
Me më shumë para në rrezik dhe shkelje të të dhënave në një rritje, ekspertët e certifikuar të sigurisë dhe profesionistët e certifikuar nevojiten nga çdo korporatë dhe organizatë për të parandaluar veten nga hakerët dhe hajdutët në internet.

Kjo është arsyeja pse punët në fushën e sigurisë kibernetike janë rritur 80% gjatë tre viteve të fundit sesa çdo punë tjetër e lidhur me IT. Pra, kjo është koha e duhur për ju që të konsideroni një karrierë të re si një profesionist i sigurisë në internet.

Ekspertët e sigurisë kibernetike me certifikimet ndërkombëtare po vijnë nga një gamë e gjerë sfondesh, të cilët përgatiten për të mbrojtur sistemet kompjuterike dhe rrjetet nga viruset dhe hakerët. Por, para se të filloni karrierën tuaj si ekspert për sigurinë kibernetike, është e rëndësishme të kuptoni bazat e rrjeteve dhe se si të dhënat lëvizin nga një vend në vend, dhe për këtë, ju këshilloheni të fitoni disa certifikime të vlefshme për sigurinë kibernetike.

Certifikatat e sigurisë ‘Cyber’ ​​jo vetëm që ju rritë aftësitë tuaja, por edhe të verifikoni njohuritë tuaja dhe besueshmërinë ndaj juve.

Disa nga certifikatat më të fuqishme në treg janë:

CISA – Certified Information Systems Auditor (Auditor i Sistemeve të Certifikuara të Informacionit)

Certifikimi CISA është i njohur në të gjithë botën si standard i arritjeve për ata që auditojnë, monitorojnë, qasen dhe kontrollojnë teknologjinë e informacionit dhe sistemet e biznesit.

CISM – Certified Information Security Manager (Menaxher i Sigurisë së Informacionit të Certifikuar)

Kërkesa për menaxherët e kualifikuar të sigurisë së informacionit është në rritje, dhe CISM është standardi i pranuar globalisht i arritjeve në këtë fushë.

Certifikimi unik i menaxhimit të përqendruar në CISM siguron që ju të ri-pajiseni me praktikat më të mira në industrinë e IT dhe ju njeh ekspertizën tuaj për të menaxhuar, dizajnuar, mbikëqyrur dhe vlerësuar sigurinë e informacionit të një ndërmarrjeje.

CISSP – Certified Information Systems Security Professional 

Certifikimi CISSP është një certifikim i njohur globalisht në fushën e sigurisë së informacionit dhe është bërë një standard arritjesh që është pranuar në të gjithë botën.

CISSP është një masë objektive e përsosmërisë, e cila kërkon një nivel të gjerë të njohurive.

Disa nga punët të cilat kërkojnë këto certifikime janë:

  • Konsulenti i Sigurisë
  • Menaxheri i Sigurisë
  • Drejtori i IT / Menaxheri
  • Auditori i Sigurisë
  • Arkitekt i Sigurisë
  • Analist i Sigurisë
  • Inxhinier i Sistemeve të Sigurisë
  • Shefi i Sigurisë së Informacionit
  • Drejtor i Sigurisë
  • Arkitekt i Rrjetit

Nëse doni të zgjidhni kursin më të mirë dhe kosto-efektiv për të kaluar CISA, CISM dhe CISSP certifikatat, sigurimi i Cybersecurity Certification Mega Bundle me vetëm 69$ (pas zbritjes 93%) është ajo me të cilën ju rekomandohet të filloni./ameble.com

Cili vend e ka internetin më të shpejtë në mobil? Gjeje tani!

Cili vend e ka internetin më të shpejtë në mobil? Gjeje tani!

Cili vend e ka shpejtësinë më të madhe për transmetimin e të dhënave ne Smartphone?

Me smartphones duke arritur të katër qoshet e botës, pyetja më e rëndësishme që një përdorues i smartphone-ve ka, është shpejtësia e tij. Pa shpejtësi të mirë të të dhënave, çdo smartphone pa marrë parasysh sa i mirë është ai, apo sa i shtrenjtë është, duket shumë e padobishme. Pra, gjeni se cili shtet udhëheq me shpejtësi më të shpejtë të të dhënave për smartphones.

Pra siç shihet Koreja e Jugut është në krye për sa i përket shpejtësisë së të dhënave të rrjetit celular, me SHBA tronditëse në një të tretën e shpejtësisë.

Koreja e Jugut u rendit e para me një shpejtësi prej 37.54 Mbps (megabits për sekond) e përgjithshme shpejtësi –  bazuar në shpejtësi dhe disponueshmërinë e rrjeteve 3G dhe 4G – e ndjekur nga Norvegjia me 34.77 Mbps, Hungaria me 31.04 Mbps, dhe Singapori me 30 Mbps.

Edhe një herë, Verizon Wireless doli në krye me renditjen e raporteve LTE ku me aplikimin tregon disponueshmërinë e rrjetit LTE në 88.17%, në kuptimin e asaj që OpenSignal quan “Disponueshmëria e rrjetit.” T-Mobile SHBA ishte një i dytë i afërt me 86.6%, pasuar nga AT & T lëvizshmëri në 82.23% dhe Sprint a No. largët 4 në 76.81%. /ameble

Samsung njofton për teknologjinë e ardhshme super të shpejt të rrjetit WiFi

Samsung njofton për teknologjinë e ardhshme super të shpejt të rrjetit WiFi

60ghz-wifiSamsung Electronics deri më tani ka qenë në heshtje duke punuar në gjeneratën e ardhshme të rrjetit Wi-Fi standard, kurse tani ka bërë një njoftim zyrtar në lidhje me ketë teknologji të tyre 60GHz Wi-Fi. Kompania pretendon se kjo teknologji e re do të sjellë një “rritje pesë-fish” nga 866 Mbps ose 108 MB për sekondë që është shpejtësia maksimale ekzistuese. Pretendimi i kompanisë për teknologjinë 60GHz Wi-Fi është se do të sjellë shpejtësi të transmetimit të të dhënave deri në 4.6 Gbps e cila i bie 575 MB për sekondë, pra rritje pesë-fish. Kjo do të thotë se një film 1GB mund të shkarkohet për më pak se tre sekonda.

Rrjeti ekzistues WiFi standard i përdorur sot nga të gjithë ne, punon në 5GHz dual-band i cili ofron një maksimum prej 108 MB për sekondë. Në realitet kjo shpejtësi arrihet rrallë. Samsung 802.11ad standard 60GHz Wi-Fi do të arrijë shpejtësi maksimale duke eliminuar ndërhyrjet e kanaleve, e cila në thelb është Crosstalk nga dy pajisje të lidhura në të njëjtin rrjet.

Samsung planifikon që këtë teknologji ta fus në treg në vitin 2015 dhe me siguri ketë mund ta presim në pajisjet mobile të kompanisë. /ameble

Anonabox, një router WiFi i vogël që kodon gjithçka që bëni në internet

Anonabox, një router WiFi i vogël që kodon gjithçka që bëni në internet

Përdoruesit e kompjuterëve sot po kërkojnë opsione që të fshehin çdo gjë që ata bëjnë në internet për të mbrojtur jetën private. Ata të cilët nuk duan të ndryshojnë konfigurimet e tyre në shfletues të internetit apo të përdorin ndonjë softuer nga tani e kanë mundësinë të blejnë një pajisje të vogël të quajtur Anonabox, një router WiFi që mbron çdo gjë që ju bëni në internet, jo vetëm aktivitetin tuaj nga shfletuesi.

Anonabox me donacion paraprak nëpërmes Kickstarter ka filluar me 7500$, aktualisht ka arritur 203.000$. Kjo pajisje pritet të kushtoj 45$ në Kickstarter dhe del në treg nga muaji Janar, pasi që raundi i parë i prodhimit është bërë.

Siç shihet në video më poshtë, Anonabox është shumë i lehtë për tu instaluar.

 

“Anonabox lehtë kodon përdorimin e internetit me ketë pajisje të thjeshtë që siguron të gjithë trafikun e internetit, jo vetëm trafikun që vjen nga programi,” shkruan kompania. “Nuk ka nevojë për të shkarkuar ndonjë softuer ose konfiguruar diçka, nuk ka nevojë për kredenciale, për regjistrimin apo çka do çoftë tjetër, e vetmja që ju duhet është, të lidhet në rrjetin e internetit. /ameble

Virusi Heartbleed ka prekur edhe Router-at

Virusi Heartbleed ka prekur edhe Router-at

Heartbleed RouterEdhe më shumë dhimbje, Heartbleed ka prekur gjithashtu edhe Router-at. Kompanitë e mëdha Cisco Systems dhe Juniper Networks kanë njoftuar së virusi Heartbleed është gjetur edhe në pajisjet e tyre të rrjeteve.

Edhe pse kjo nuk është për tu çuditur sepse këto pajisje përdorin SSL, gjithashtu pajisjet e vjetra të tyre natyrisht janë ende me ndonjë version të vjetër. Megjithatë është një punë e mundimshme për të kontrolluar të gjithë harduerin nëse është prekur apo jo. Për fat të mirë, jo të gjitha pajisjet harduerike të rrjeteve janë prekur, sepse jo të gjithë e përdorin të njëjtin version të OpenSSL.

Deri më tani , vetëm Cisco Systems dhe Juniper Networks kanë pranuar se pajisjet e tyre janë në rrezik, por të dyja janë duke punuar për të lëshuar ndonjë Patch që për pajisjet e tyre të prekura harduerike, të cilat ndoshta edhe ju që jeni të të përfshirë në rrjeta, do të dëshironi t’i shkarkoni dhe t’i instaloni sa më shpejt që është e mundur. /ameble

Turqia lejon Twitter-in përsëri

Turqia lejon Twitter-in përsëri

Twitter në TurkiTwitter nuk është më “persona non grata” në Turqi, të paktën për momentin.

Një zyrtar nga zyra e Kryeministrit Taip Erdogan ka konfirmuar për Reuters të Enjten se bllokimi i Twitter-it është hequr. Kjo lëvizje ka ardhur për shkak se një gjyq kushtetues në Turqi e deklaroi bllokimin dy javor si një shkelje e lirisë së fjalës dhe të drejtave të njeriut.

Por kjo nuk do të thotë që Twitter është rikthyer si më parë. Disa qytetarë turq janë shprehur për Reuters se ata akoma nuk mund të vizitojnë Twitter-in. Kjo ndodh sepse zhbllokimi nuk ka mbaruar si process pasi autoritetet e telekomunikacionit në Turqi duhet të lajmërojnë të gjitha kompanitë e Internetit për të lejuar akses në këtë website.

Qeveria turke bllokoi Twitter-in për rreth 76 milionë shtetas në 20 Mars, si pasojë e kërcënimeve të Erdogan se ai do të bënte këtë veprim për shkak se përhapja e lajmit të skandalit të korrupsionit në qeveri do të vinte në siklet të gjithë qeverinë turke.

Një javë pas bllokimit të Twitter, u bllokua dhe YouTube. Qeveria u shpreh para medieve se ky veprim ndodhi pasi Google nuk mori parasysh kërkesat e qeverisë për të hequr videot që kishin në qendër kryeministrin Erdogan. /ameble

Parlamenti Evropian voton pro heqjes së tarifave Roaming

Parlamenti Evropian voton pro heqjes së tarifave Roaming

Parlamenti Evropian ka votuar sot heqjen e tarifatave Roaming gjatë përdorimit të telefonin celular, brenda shteteve të Evropës. Nga tani kostoja për të bërë një telefonatë apo shkarkuar të dhëna nëpërmes internetit nga një vend tjetër i BE-së do të jetë i njëjtë si nga shteti ku jeton, kjo vlen vetëm përbrenda shteteve evropiane.

Ky ndryshim pritet të hy në fuqi nga data 15 Dhjetor, vitin e ardhshëm, sepse kërkon kohë për miratimin nga ana e qeverive të BE-së.

Shumë konsumatorë janë përballur me fatura të larta pas ngritjes së kostos për Roaming jashtë shtetit së ku jetojnë. Vitet e fundit BE-ja ka nxjerr ligje të ndryshme për uljen e këtyre shpenzimet, kështu që njërit nga operatoret evropian Telecom u është detyruar të heq tërësisht tarifat.

Një studim brenda Komisionit Evropian është se 94% e evropianëve nuk përdorin internetin e tyre kur udhëtojnë jashtë vendit dhe brenda Evropës, për shkak të kostos së Roaming-ut.

Rregullat e reja po vijnë në një kohë kur përdoruesit përdorin gjithnjë e më shumë internetin nga pajisjet mobile smartphone dhe tablet. Tani perderisa rrjeti 4G ofron shpejtësi edhe më të shpejtë të shkarkimit, konsumi i të dhënave pritet të rritet në mënyrë eksponenciale. /ameble

Google hap qendrat e para për të dhëna në Azi

Google hap qendrat e para për të dhëna në Azi

Taiwan Google DataGoogle ka njoftuar se ka hapur qendrat e saja të para për të dhëna (Data Center) në Azi të cilat tani janë në funksion të plotë. Ajo posedon dy qendra në Azi, një në Tajvan dhe tjetra në Singapor.

Ata kanë dyfishuar investimet në këtë vend qe ka arritur deri në 600 milionë dollarë. Qendra në Tajvan posedon mundësinë e ftohjes me anë të erës dukë e bërë ketë qendër me ambientalen në Azi. Qendra e të dhënave në Singapor është më e vogël se kjo në Tajvan.

Google thotë se investimi në Azi ishte i nevojshëm për shkak se një numër i madh i njerëzve janë duke u lidhur në internet për herë të parë në këtë zonë. Ata thonë se mes Korrikut dhe Shtatorit mbi 60 milion njerëz të kësaj zone janë kyçur në ueb për herë të parë nëpërmes pajisjeve mobile, kështu që këto qendra do të rrisin performancën e internetit në Azi deri në 30 %. |ameble|

Prezantohet Asus AC1900, Router-i Wireless Dual-band më i shpejti në botë

Prezantohet Asus AC1900, Router-i Wireless Dual-band më i shpejti në botë

Asus ka prezantuar Router-in e ri Wireless që e ka koduar me emrin AC1900. Sipas performancës së tij Router-i Gigabit aktualisht është Router-i Wireless Dual-band më i shpejti në botë.

Asus AC1900 me aftësinë dual-band mund të kombinoj të dhëna 1900 Mbps duke ofruar performancë tri herë më të shpejtë se sa Router-ët aktual 802.11n që janë në treg.

ASUS AC1900

Asus modelin AC1900 e ka pajisur me teknologjinë Broadcom TurboQAM që normën e të dhënave Wireless-N e ngritë për 600 Mbps ose 33% më shpejtë,  ajo është e pajisur me 5 porte Gigabit Ethernet. Pasjisja gjithashtu posedon 2 porte USB 3.0 dhe procesorin 2-bërthamor për shpejtësinë dhe procesin e punës me lidhjet Wi-Fi, Ethernet dhe USB.

Router-i Asus AC1900 do të shfaqet nëpër dyqane nga data 9 Tetor 2013 dhe do të jetë me çmim prej 219 $. Për më shumë informacione rreth këtij modeli të ri të Asus-it shikoni tek uebfaqja e tyre zyrtare. |ameble|

Google i di gati çdo fjalëkalim të rrjetit Wi-Fi në botë

Google i di gati çdo fjalëkalim të rrjetit Wi-Fi në botë

Sipas një raporti të fundit nga Computerworld, Google e di fjalëkalimet (password-at) e miliona përdoruesve të Android-it në mbarë botën.

Të dhënat për fjalëkalimin e WiFi në pajisjen tuaj Android me sa duket janë te ruajtura në një mënyrë që Google mund tu shoh se çfarë fjalëkalime individuale posedon pajisja.

Backup my data

Kjo ka çuar në një shqetësim të intimitetit personal, edhe pse sipas disa ngjarjeve të me hershme, Google nuk është aq e kujdesshme për çështjet e privatësisë, pra kjo do të thotë se në qoftë se qeveria i kërkon atyre të dhënat për fjalëkalimet Wi-Fi, atëherë Google-it i duhet ti jap ato, kështu që nëse ata e shohin nevojën për tu qasur në rrjetin tuaj Wi-Fi atë e bëjnë në mënyrë shumë të lehtë.

Përderisa jemi tek çështja e privatësisë, nga kjo i bie që edhe kompania Apple për qëllime të ngjashme ka futur opsionin fingerprint tek modeli i tyre i fundit iPhone 5S, që më anë të skanimit të gishtit mund t’ju qasesh smartphone-it! |ameble|

SHBA-të dhe Kina pajtohen që të punojnë së bashku për sigurinë kibernetike

SHBA-të dhe Kina pajtohen që të punojnë së bashku për sigurinë kibernetike

HackingGjatë muajve të fundit kemi dëgjuar të dyja SHBA-të dhe Kinën duke akuzuar njëra tjetrën për sulmet kibernetike me prejardhje nga njëra anë në tjetrën, por tani të dyja se bashku si duket do të punojnë për ketë çështje.

Sekretari amerikan i Shtetit John Kerry, gjatë një vizite në Pekin, ka deklaruar se të dy vendet kanë rënë dakord që të përshpejtojë veprimet mbi sigurinë kibernetike dhe gjithashtu kanë rënë dakord të formojnë një grup punues për këtë qëllim.

Ky zhvillim duhet ti japë fund akuzave për sulmet nga të dyja anët, por nuk është e qartë se a do të shkoj bashkëpunimi dhe a do të ketë rezultat. Ministri i jashtëm i Kinës ka cituar duke thënë se të dyja edhe Kina edhe SHBA-të duhet të bëjnë përpjekjet e përbashkëta në mënyrë që të mbrojnë sulmet kibernetike.

Në muajin Shkurt, një kompani sigurimi me bazë në SHBA kishte publikuar një raport ku thuhet se ushtria e Kinës ka një njësi sekrete, e cila gjendet pas sulmeve kibernetike kundër vendit. Nga ana tjetër, Kina thotë se vendi i tyre gjithashtu kishte qenë viktimë e sulmeve kibernetike në një shkallë të madhe nga SHBA-të.

Pra, mbetet të shihet se a do të funksionoj bashkëpunimi i tyre, pas vizitës së sekretarit të shtetit. |ameble|

Interneti pëson sulmin më të madh kibernetik në histori

Interneti pëson sulmin më të madh kibernetik në histori

Cyber Attack- AmebleCNN  njofton se interneti ka pësuar një ngadalësim prej disa minutash në të gjithë botën,  pas asaj që ekspertët e sigurisë e cilësojnë si sulmin më të madh kibernetik në histori.

Ky sulm, thuhet se fillimisht ka pasur një ndikim në shërbimet e njohura në SHBA  në kompaninë Netflix, në një kompani të madhe të Hostit “Cyberbunkers”e cila gjendet në Holandë dhe shumë kompani të tjera nëpër botë,  por ekspertët e kësaj fushe shqetësohen se ky sulm mund të depërtoj në sistemet bankare dhe në e-mail.

Njësitë policore kundër krimit kibernetik nga pesë vende  të botës,  tashme po hetojnë këtë sulm.

Organizata anti-spam Spamhaus tha këtë të mërkurë se ajo është goditur nga një sulm masiv i cili asnjë nuk kishte ndodhur më parë, me shumë gjasë nga një grup me bazë në Gjenevë.

Keni parasysh që ditë me parë një lloj sulmi tjetër kibernetik që bllokonte sistemet operative ndodhi në shtetin e Koresë Jugore duke paralizuar kështu pothuajse tërë sistemin bankar dhe shërbime të tjera të këtij shteti. |ameble|