Tag Archives

6 Articles
CeBIT hap dyert për vizitorë

CeBIT hap dyert për vizitorë

Angel M and CameronNgjarja me e madhe për Teknologji në Europë CeBIT është hapur zyrtarisht në qytetin gjerman të Hanoverit.

Kancelarja gjermane Angela Merkel të dielën në mbrëmje ka marr pjesë në hapjen e kësaj ngjarje duke theksuar rëndësinë e realizimit dhe rregullave të përbashkëta evropiane për mbrojtjen e të dhënave. “Kjo duhet të jetë një temë e bisedimeve intensive me partnerët tanë amerikanë,” tha ajo në fjalën e saj të hapjes.
Që nga Qershori 2013, të dhëna kanë rrjedhur nga ish-kontraktori i NSA Edward Snowden i cili ka shpjeguar që në shkallën masive Agjencia për Siguri Kombëtare e Shteteve të Bashkuara  (NSA) dhe ajo Britanike (GCHQ) kanë mbledhur të dhëna të telefonisë dhe internetit nga qytetarët, duke spiunuar kështu edhe telefonin celular të kancelarës Merkel. Këto raportime kanë shkaktuar një debat global për mbrojtjen e privatësisë në internet.

Në anën tjetër kryeministri britanik David Cameron nuk ka përmendur çështjen e të dhënat gjatë fjalës së tij të hapjes. Britania është vendi partner zyrtar në ngjarjen CeBIT që zgjatë pesë ditë, e cila këtë vit është përqendruar në temën “datability”, që do të thotë aftësinë e përdorimit të shpejt dhe me përgjegjësi të sasive të mëdha të të dhënave, ka thënë ai.

Si pjesë e hapjes, David Cameron u përqendrua gjithashtu në mënyrat se si Gjermania dhe Britania mund të kombinojnë ekspertizën e tyre për të bashkëpunuar për ide të reja dhe inovacione. Ai njoftoi për një projekt të përbashkët britaniko-gjerman për të zhvilluar një rrjet të ri celular më të shpejtë i cili do të mundësonte një film të plotë dhe të gjatë për tu shkarkuar nga interneti për pak sekonda.

Rrjeti i ardhshëm i gjeneratës së pestë apo 5G, gjithashtu do të jetë një bashkëpunim në mes Universitetit Dresden të Gjermanisë, Universitetit Mbretëror të Britanisë në Londër dhe Universitetit Surrey.

Nga Cameron janë përmendur edhe disa fusha tjera të bashkëpunimit mes shteteve evropiane. /ameble

CeBIT 2014, perspektiva të reja për bizneset e IT-së

CeBIT 2014, perspektiva të reja për bizneset e IT-së

CEBIT 2014 gatiNgjarja CeBIT paraqet një prezantim të plotë të produkteve të reja rreth Teknologjisë së Informacionit, e cila gjithashtu bashkon kompanitë të mëdha të cilat ketë panair e shohin si një vend të mirë për të publikuar të rejat e tyre. Ky panair masiv më i madhi në Evropë për Teknologji mbahet në Hannover Messe të Gjermanisë nga 10-14 Mars 2014.

Në CeBIT marrin pjesë mbi 4000 ekspozues nga 70 vende të botës, dhe më shumë se 137700 vizitorë nga 120 vende të botës. Qindra kompani të teknologjisë në botë do të shfaqin produktet e tyre të fundit, duke përfshirë IBM, Microsoft, Intel, HP, Toshiba, Samsung si dhe shumë të tjerë.

Edhe kësaj herë, viti i pestë me radhë STIKK (Shoqata për Teknologji të Informacionit dhe të komunikimit të Kosovës) do të marrë pjesë në ketë panair, aty do të jetë me qëllim të promovimit të Kosovës si një destinacion i përshtatshëm për eksport të shërbimeve. STIKK do të jetë së bashku me AdaptivIT, Harrisia, ICK (IziSurvey dhe ZagApps). Gjate këtyre pese ditëve, kompanitë anëtare të STIKK do të kenë mundësi të takohen me partnerë/investitorë potencial, të promovojnë kompanitë si dhe sektorin e TIK të Kosovës si një destinacion potencial për eksportin e shërbimeve.

Pjesëmarrjen e STIKK-ut dhe të kompanive anëtare këtë vit e kanë përkrahur: SPARK-u, GIZ, Ministria e Punëve të Jashtme Norvegjeze si dhe APIK-u (Agjencioni për Promovim të Investimeve në Kosovë). /ameble

Edhe Kosova shperblehet ne CEBIT 2013

Edhe Kosova shperblehet ne CEBIT 2013

Ndërmarrësi i suksesshëm nga Kosova, Kushtrim Xhakli që njihet për pasionin e tij me inovacionin dhe tregjet e reja, dhe si themelues i Fast Europe Ventures (kompani në Lituani), anëtarë i bordit të IPKO Foundation, Referues pranë akesleratorit të mirënjohur evropian HackFWD, dhe bashkë-themelues i kompanisë Changers.com (kompani në Gjermani), ka shpërndarë me krenarin lajmin se kjo e fundit është shpallur fitues në garën e dytë vjetore të organizuar Code_n.

Changers.com, një kompani innovative që prodhon pajisje kualitative shpesh të krahasuara me prodhimet e Apple, të cilat nën energjinë solare mbushin smartphone dhe tablet dhe konvertojnë sasinë e kursyer të CO2 në “Changers Credit”, që mund të shfryttëzohet për të blerë produlte e shërbime, ka marr çmimin e parë në kategorinë e startups në garën Code_n, për të cilin kanë aplikuar mbi 250 kompani nga 35 shtete të ndryshme, dhe vetëm 50 finalist janë ftuar për të prezantuar në stendën e CODE_n në CeBIT. “Përzgjedhja e fituesve ka qenë shumë e vështirë” u shpreh Ulrich Dietz, CEO i GFT dhe inicues i CODE_n. “Shumë prej finalistëve kanë zënë vëmendjen tonë përmes biznes modeleve të shkëlqyera dhe qasjen e tyre në tranzicionin e energjisë”.

Changers.com ka fituar edhe një shpërblim tjetër nga CODE_n, përkatësisht çmimin për Crowdfounding. Kjo nënkupton që investitorë privat me një llogari bankare në Gjermani mund të blejnë aksione të kompanisë duke filluar nga vlera prej 250 Euro. Në total, ka gjasa që kompania të fitojë deri në 250,000 Euro capital investues.

Kushtrim Xhakli pavarësisht se aktiv me biznese të ndryshme në Evropë, ka qenë një prej shtyllave kryesore të projektit për Diplomaci Digjitale të Kosovës, të cilin e ka shpalosur Ministria e Punëve të Jashtme nën përkrahjen e partnerëve British Council, Ambasadës Norvegjeze dhe IPKO Foundation, dhe përmes të cilit kanë rezultuar ngjarje si AppCamp Kosovo, WikiAcademy Kosovo, etj.

Kosova në CeBIT 2013

Kosova në CeBIT 2013

Ndërsa ky ishte një prej sukseseve më të rëndësishme që vjen nga CeBIT, atje prezent ishin edhe disa kompani dhe organizata ga Kosova, si Adaptivit, ION Coders, Shoqata për Teknologji të Informacionit dhe të Komunikimit dhe Agjencioni për Promovim të Investmeve (IPAK). Prezencën e tyre e mundësuan GIZ, Spark, Ambasada Norvegjeze, Innovation Centre Kosovo dhe Ministria e Punëve të Jashtme. |digjitale| |ameble| [divider top=”0″]

Fujitsu “LIFEBOOK E-Series” u lansua në CeBIT 2013

Fujitsu “LIFEBOOK E-Series” u lansua në CeBIT 2013

[CeBIT 2013] Fujitsu Lifebook ka lansuar serien e laptopëve “LIFEBOOK E-Series” në ngjarjen CeBIT që po mbahet në Gjermani. Formacion i ri vjen në tri shije: E733 përmban ekran 13 inç më rezolucion 1366X768, E743 më 14inç dhe rezolucion 1600X900 si dhe e fundit 15.6 inç ekranin me definicion të lartë 1366X768.

Seria E është ndërtuar duke përdorur të njëjtën pllakë amë për tri modelet, kjo është arsyeja pse të gjitha portat janë të vendosura në vende të ngjashme për të gjitha versionet. Tipar kryesor i këtyre pajisjeve është pjesa modulare, ku mund të vendosni DVD drive-in, baterinë ekstra, disk drive-in apo edhe një projektorë i dizajnuar për ketë model (shih fotot), ky projektor sigurisht është i përshtatshëm për udhëtarët biznesmen që kanë nevojë për të kryer prezantime përderisa gjënden për rrugë. |ameble| 

[divider top=”0″]

Teknologjia Wadi filtron ujin me energji diellore

Teknologjia Wadi filtron ujin me energji diellore

[CeBIT 2013] Për njerëzit që jetojnë në vendet industriale dhe të zhvilluar, qasja në ujë të pastër nuk është problem për shkak të kujdesit mirëpo një numër i madh i njerëzve në këtë planet nuk e gëzojnë atë lloj pastërtie, rrjedhimisht, sipas water.org, janë mbi 3.4 milion njerëz të cilët çdo vit marrin sëmundje që lidhen me ujin. Sot në CeBIT, kompania Helioz, ka prezantuar pajisjen inovative Wadi që mundëson filtrimin e ujit nga energjia diellore. Wadi kushton më pak se 10 dollarë. (shiko videon e më poshtme të bëra nga ubergizmo).

[youtube id=”T7AIinNbC9M” width=”600″ height=”350″]

Themeluesi apo shefi ekzekutiv i kompanisë Martin Wesian ka thënë për ubergizmo, se dikur diarreja një sëmundje që lidhet me ujin, ka vrarë fëmijë më shumë se sëmundja e malaries, fruthit apo edhe sidës, dhe mund të themi se kjo vegël sado e vogël mund të ketë një ndikim të madh në jetën e njeriut.

Kompania aktualisht është në kërkim për financimin e tyre për të prodhuar dhe shpërndarë ato në vendet më të varfra të botës. |ameble| [divider top=”0″]

Promovimi i sektorit ne panairet ndërkombëtare

Promovimi i sektorit ne panairet ndërkombëtare

[CeBIT 2013] Në kuadër të angazhimeve të shumta për promovimin e industrisë të TIK, STIKK mundësoi serish pjesëmarrjen e kompanive kosovare ne panairin me të madh të teknologjisë së informacionit dhe telekomunikimit, CeBIT që do të mbahet në Hanover nga 5 deri më 9 Mars 2013.

CeBIT çdo vit tubon rreth 4000 pjesëmarrës nga 100 shtete, me një hapësirë ekspozimi prej 72.000m2, e që mesatarisht vizitohet nga 133.700 vizitorë nga më shumë se 130 shtete. Edhe kësaj radhe Moto e STIKK do te jete “Kosovo Your Outsourcing Destination”. Me këtë rast STIKK do të promovojnë Kosovën si një destinacion të përshtatshëm për kontraktimin e punëve në këtë sektor. Ne këtë aktivitet STIKK ka marr mbështete nga SIPPO, GIZ dhe MPJ’se(Ministria e Punëve te Jashtme).

Kompanitë  Adaptivit, RROTA dhe IonCoders , janë kompani kosovare të cilat se bashku me STIKK dhe Agjencionin për Promovim te Investimeve te Kosovës-APIK do të marrin pjesë si ekspozues në panairin CeBIT 2013. Në Sallën 6, Stenda F32. |stikk| |ameble| [divider top=”0″]