Tag Archives

2 Articles
Virusi Heartbleed ka prekur edhe Router-at

Virusi Heartbleed ka prekur edhe Router-at

Heartbleed RouterEdhe më shumë dhimbje, Heartbleed ka prekur gjithashtu edhe Router-at. Kompanitë e mëdha Cisco Systems dhe Juniper Networks kanë njoftuar së virusi Heartbleed është gjetur edhe në pajisjet e tyre të rrjeteve.

Edhe pse kjo nuk është për tu çuditur sepse këto pajisje përdorin SSL, gjithashtu pajisjet e vjetra të tyre natyrisht janë ende me ndonjë version të vjetër. Megjithatë është një punë e mundimshme për të kontrolluar të gjithë harduerin nëse është prekur apo jo. Për fat të mirë, jo të gjitha pajisjet harduerike të rrjeteve janë prekur, sepse jo të gjithë e përdorin të njëjtin version të OpenSSL.

Deri më tani , vetëm Cisco Systems dhe Juniper Networks kanë pranuar se pajisjet e tyre janë në rrezik, por të dyja janë duke punuar për të lëshuar ndonjë Patch që për pajisjet e tyre të prekura harduerike, të cilat ndoshta edhe ju që jeni të të përfshirë në rrjeta, do të dëshironi t’i shkarkoni dhe t’i instaloni sa më shpejt që është e mundur. /ameble

Virusi i ri “Heartbleed” i rrezikshëm

Virusi i ri “Heartbleed” i rrezikshëm

Heartbleed BugNjë e metë për sigurinë e Internetit që mund të shkaktoj dëme të mëdha është zbuluar kohën e fundit dhe po quhet Heartbleed Bug. Një virus (bug) që më së lehti sulmon versionet e vjetra të softuerëve të enkriptuar. Kjo do të thotë se hakerët mund t’i marrin lehtë çelësat e enkriptuar (encrypted keys) dhe përmbajtjet e siguruara të një ueb-faqe, që i bie se mund të marrin të gjitha të dhënat personale.

Virusi Heartbleed është një e metë serioze në libraritë kriptografike të softuerëve të njohur si OpenSSL. Kjo dobësi lë mundësin e hapur për vjedhjen e informacionit të mbrojtur, nga enkriptimi SSL/TLS që përdoret për të siguruar internetin. SSL/TLS përmban sigurinë e komunikimit dhe privatësinë në internet për aplikacione të tilla si Ueb internet, e-mail, mesazhe të çastit (IM) dhe rrjetave private virtuale (VPN).

Virusi Heartbleed u mundëson kujtdo në internet që të lexoj memorien e sistemeve të mbrojtura nga versionet e softuerëve OpenSSL, i jap rrugë sulmuesit për të përgjuar komunikimet, për të vjedhur të dhënat direkt nga shërbimet dhe përdoruesit.

Ky virus u zbulua nga hulumtuesit e kompanisë për siguri Codenomicon, dhe për me shumë detaje mund të gjeni në ueb-faqen tani të hapur Heartbleed Bug. /ameble