Tag Archives

3 Articles
Këto janë fjalëkalimet që duhet t’i ndryshoni menjëherë!

Këto janë fjalëkalimet që duhet t’i ndryshoni menjëherë!

Tanimë, të gjithë e dimë se sa i dëmshëm është emri Heartbleed. Një e metë masive në protokollin OpenSSL ka ndikuar në 66% të të gjitha faqet e internet online që nga momenti i zbulimit, mirëpo kompanitë në anën tjetër po përpiqen për tu mbrojtur apo rregulluar ketë çështje. Shumica e kompanive të mëdha duket se kanë bërë një punë mjaft të mirë duke vepruar shpejt, por ky problem (bug) është që disa vjet, kështu që përdoruesit kanë qenë në rrezik që një kohë të gjatë, sado shpejt që kanë reaguar portalet e shërbimeve të ndryshme.

Për ketë arsye, ekspertët e sigurisë kibernetike nga LWG Consulting kanë përpiluar një listë të gjatë të të gjitha shërbimeve të mëdha që janë ndikuar nga Heartbleed.

A keni llogari në ndonjë nga faqet e listuara më poshtë? Shih me vëmendje dhe ndrysho fjalëkalimin tuaj menjëherë dhe në të njëjtën kohë sigurohu që të ndryshosh fjalëkalimet edhe në faqet e tjera, në qoftë se keni përdor të njëjtin fjalëkalim (kliko mbi foto-imazhin e më poshtëm për kualitet më të lartë):

Heartbleed Passwords LWG Consulting

Pra, sipas kësaj pamje, ato shërbime të cilat në rend e kanë dryrin me ngjyrë të verdhë janë të pa mbrojtura, dhe duhet të ndryshoni fjalëkalimin, për të tjera veproni sipas kësaj paraqitje. /ameble

Virusi Heartbleed ka prekur edhe Router-at

Virusi Heartbleed ka prekur edhe Router-at

Heartbleed RouterEdhe më shumë dhimbje, Heartbleed ka prekur gjithashtu edhe Router-at. Kompanitë e mëdha Cisco Systems dhe Juniper Networks kanë njoftuar së virusi Heartbleed është gjetur edhe në pajisjet e tyre të rrjeteve.

Edhe pse kjo nuk është për tu çuditur sepse këto pajisje përdorin SSL, gjithashtu pajisjet e vjetra të tyre natyrisht janë ende me ndonjë version të vjetër. Megjithatë është një punë e mundimshme për të kontrolluar të gjithë harduerin nëse është prekur apo jo. Për fat të mirë, jo të gjitha pajisjet harduerike të rrjeteve janë prekur, sepse jo të gjithë e përdorin të njëjtin version të OpenSSL.

Deri më tani , vetëm Cisco Systems dhe Juniper Networks kanë pranuar se pajisjet e tyre janë në rrezik, por të dyja janë duke punuar për të lëshuar ndonjë Patch që për pajisjet e tyre të prekura harduerike, të cilat ndoshta edhe ju që jeni të të përfshirë në rrjeta, do të dëshironi t’i shkarkoni dhe t’i instaloni sa më shpejt që është e mundur. /ameble

Virusi i ri “Heartbleed” i rrezikshëm

Virusi i ri “Heartbleed” i rrezikshëm

Heartbleed BugNjë e metë për sigurinë e Internetit që mund të shkaktoj dëme të mëdha është zbuluar kohën e fundit dhe po quhet Heartbleed Bug. Një virus (bug) që më së lehti sulmon versionet e vjetra të softuerëve të enkriptuar. Kjo do të thotë se hakerët mund t’i marrin lehtë çelësat e enkriptuar (encrypted keys) dhe përmbajtjet e siguruara të një ueb-faqe, që i bie se mund të marrin të gjitha të dhënat personale.

Virusi Heartbleed është një e metë serioze në libraritë kriptografike të softuerëve të njohur si OpenSSL. Kjo dobësi lë mundësin e hapur për vjedhjen e informacionit të mbrojtur, nga enkriptimi SSL/TLS që përdoret për të siguruar internetin. SSL/TLS përmban sigurinë e komunikimit dhe privatësinë në internet për aplikacione të tilla si Ueb internet, e-mail, mesazhe të çastit (IM) dhe rrjetave private virtuale (VPN).

Virusi Heartbleed u mundëson kujtdo në internet që të lexoj memorien e sistemeve të mbrojtura nga versionet e softuerëve OpenSSL, i jap rrugë sulmuesit për të përgjuar komunikimet, për të vjedhur të dhënat direkt nga shërbimet dhe përdoruesit.

Ky virus u zbulua nga hulumtuesit e kompanisë për siguri Codenomicon, dhe për me shumë detaje mund të gjeni në ueb-faqen tani të hapur Heartbleed Bug. /ameble