Tag Archives

122 Articles
Fillo karrierën në Sigurinë Kibernetike më këto certifikime

Fillo karrierën në Sigurinë Kibernetike më këto certifikime

Besoni apo jo, por çdo kompjuter i lidhur me internet është i prekshëm ndaj sulmeve kibernetike.
Me më shumë para në rrezik dhe shkelje të të dhënave në një rritje, ekspertët e certifikuar të sigurisë dhe profesionistët e certifikuar nevojiten nga çdo korporatë dhe organizatë për të parandaluar veten nga hakerët dhe hajdutët në internet.

Kjo është arsyeja pse punët në fushën e sigurisë kibernetike janë rritur 80% gjatë tre viteve të fundit sesa çdo punë tjetër e lidhur me IT. Pra, kjo është koha e duhur për ju që të konsideroni një karrierë të re si një profesionist i sigurisë në internet.

Ekspertët e sigurisë kibernetike me certifikimet ndërkombëtare po vijnë nga një gamë e gjerë sfondesh, të cilët përgatiten për të mbrojtur sistemet kompjuterike dhe rrjetet nga viruset dhe hakerët. Por, para se të filloni karrierën tuaj si ekspert për sigurinë kibernetike, është e rëndësishme të kuptoni bazat e rrjeteve dhe se si të dhënat lëvizin nga një vend në vend, dhe për këtë, ju këshilloheni të fitoni disa certifikime të vlefshme për sigurinë kibernetike.

Certifikatat e sigurisë ‘Cyber’ ​​jo vetëm që ju rritë aftësitë tuaja, por edhe të verifikoni njohuritë tuaja dhe besueshmërinë ndaj juve.

Disa nga certifikatat më të fuqishme në treg janë:

CISA – Certified Information Systems Auditor (Auditor i Sistemeve të Certifikuara të Informacionit)

Certifikimi CISA është i njohur në të gjithë botën si standard i arritjeve për ata që auditojnë, monitorojnë, qasen dhe kontrollojnë teknologjinë e informacionit dhe sistemet e biznesit.

CISM – Certified Information Security Manager (Menaxher i Sigurisë së Informacionit të Certifikuar)

Kërkesa për menaxherët e kualifikuar të sigurisë së informacionit është në rritje, dhe CISM është standardi i pranuar globalisht i arritjeve në këtë fushë.

Certifikimi unik i menaxhimit të përqendruar në CISM siguron që ju të ri-pajiseni me praktikat më të mira në industrinë e IT dhe ju njeh ekspertizën tuaj për të menaxhuar, dizajnuar, mbikëqyrur dhe vlerësuar sigurinë e informacionit të një ndërmarrjeje.

CISSP – Certified Information Systems Security Professional 

Certifikimi CISSP është një certifikim i njohur globalisht në fushën e sigurisë së informacionit dhe është bërë një standard arritjesh që është pranuar në të gjithë botën.

CISSP është një masë objektive e përsosmërisë, e cila kërkon një nivel të gjerë të njohurive.

Disa nga punët të cilat kërkojnë këto certifikime janë:

  • Konsulenti i Sigurisë
  • Menaxheri i Sigurisë
  • Drejtori i IT / Menaxheri
  • Auditori i Sigurisë
  • Arkitekt i Sigurisë
  • Analist i Sigurisë
  • Inxhinier i Sistemeve të Sigurisë
  • Shefi i Sigurisë së Informacionit
  • Drejtor i Sigurisë
  • Arkitekt i Rrjetit

Nëse doni të zgjidhni kursin më të mirë dhe kosto-efektiv për të kaluar CISA, CISM dhe CISSP certifikatat, sigurimi i Cybersecurity Certification Mega Bundle me vetëm 69$ (pas zbritjes 93%) është ajo me të cilën ju rekomandohet të filloni./ameble.com

Një sulm kibernetik aktivizon 156 sirena emergjence në Dallas të Shteteve të Bashkuara

Një sulm kibernetik aktivizon 156 sirena emergjence në Dallas të Shteteve të Bashkuara

156 sirenat e Dallasit vazhdimisht përdoren për të të paralajmëruar kushte të rënda atmosferike apo tornado. U desh që inxhinierët ti fiknin sirenat manualisht në orën 1:17 të natës.

Një sulm kibernetik aktivizoi të gjitha sirena e emergjencës në Dallas të Shteteve të Bashkuara për rreth 90 minuta gjatë mesnatës të së Premtes u shprehen zyrtarët shtetit të Teksasit.
156 sirenat e Dallasit vazhdimisht përdoren për të të paralajmëruar kushte të rënda atmosferike apo tornado. U desh që inxhinierët ti fiknin sirenat manualisht në orën 1:17 të mesnatës.Qyteti ka mbi 1.6 milion banorë nga mendohet të ketë ardhur edhe sulmi. Ekspertët shprehen se ky është një prej sulmeve më të mëdha kibernetike ndërmarrë ndaj sistemit të emergjencave.Inxhinierët arritën të rikthenin funksionin normal të sirenave mbrëmjen e të Dielës. Hakimi i paprecedent po hetohet nga Komisioni Federal i Komunikimeve.

Cili vend e ka internetin më të shpejtë në mobil? Gjeje tani!

Cili vend e ka internetin më të shpejtë në mobil? Gjeje tani!

Cili vend e ka shpejtësinë më të madhe për transmetimin e të dhënave ne Smartphone?

Me smartphones duke arritur të katër qoshet e botës, pyetja më e rëndësishme që një përdorues i smartphone-ve ka, është shpejtësia e tij. Pa shpejtësi të mirë të të dhënave, çdo smartphone pa marrë parasysh sa i mirë është ai, apo sa i shtrenjtë është, duket shumë e padobishme. Pra, gjeni se cili shtet udhëheq me shpejtësi më të shpejtë të të dhënave për smartphones.

Pra siç shihet Koreja e Jugut është në krye për sa i përket shpejtësisë së të dhënave të rrjetit celular, me SHBA tronditëse në një të tretën e shpejtësisë.

Koreja e Jugut u rendit e para me një shpejtësi prej 37.54 Mbps (megabits për sekond) e përgjithshme shpejtësi –  bazuar në shpejtësi dhe disponueshmërinë e rrjeteve 3G dhe 4G – e ndjekur nga Norvegjia me 34.77 Mbps, Hungaria me 31.04 Mbps, dhe Singapori me 30 Mbps.

Edhe një herë, Verizon Wireless doli në krye me renditjen e raporteve LTE ku me aplikimin tregon disponueshmërinë e rrjetit LTE në 88.17%, në kuptimin e asaj që OpenSignal quan “Disponueshmëria e rrjetit.” T-Mobile SHBA ishte një i dytë i afërt me 86.6%, pasuar nga AT & T lëvizshmëri në 82.23% dhe Sprint a No. largët 4 në 76.81%. /ameble

Nuk ka më Google Map Maker

Nuk ka më Google Map Maker

Ashtu siç edhe është pritur, Google ka njoftuar se ka mbyllur Google Map Maker. Kompania thotë se do të vazhdoj të sjell Map Maker si opsion në Google Maps, por ky mjet ashtu siç e kemi njohur ne, nuk është më.

Google Map Maker, mjeti për të edituar hartat e Google-it po i mbyll dyert. Kompania e kishte paralajmëruar këtë në muajin Mars, sidoqoftë opsioni për të edituar hartat do të jetë i integruar në versionet e ardhshëm të Google Maps.

“Ky përditësim do të na mundësoj që të fokusohemi në sjelljen e eksperiencës më të mirë në editim dhe përmbajtje në Google Maps në të dyja versionet, desktop dhe mobil. Do të vazhdojmë të sjellim karakteristika të reja që të bëjmë të mundur që mund të i bëni të gjitha sikur që jeni mësuar në Map Maker, si editimi i rrugëve etj, duke filluar nga marsi 2017 e tutje”.

Lajmi thekson se duke filluar nga sot, çdo editim në Google Maps nuk do të jetë në dispozicion në Map Maker, si përpjekje për të shtuar shpejtësinë e publikimit të editimeve. Google Map Maker ishte lansuar në vitin 2008, si ide për të i mundësuar secilit të bëj editime dhe sugjerime të përmirësimeve në rrugë, vende dhe mundësi të tjera në Google Maps. /ameble.com

Nga Skype për Ueb tani mund të bëni thirrje direkt në smartphone

Nga Skype për Ueb tani mund të bëni thirrje direkt në smartphone

Skype ketë javë ka njoftuar se ka përditësuar versionin e tyre Skype për Ueb me një funksion të ri që përdoruesit e Skype-it vërtet do ta pëlqejnë. Nga tani mund të bëni thirrje nëpërmes llogarisë Skype për Ueb direkt në smartphone apo lidhje lokale.

Skype per ueb (1)

Për ata që shumicën e kohës janë brenda apartamenteve, shtëpive apo zyrës, për shembull, nganjëherë lidhja e telefonave ka pengesa dhe nuk është shumë e fortë, kështu që Skype për ueb mund të përdoret për të bërë thirrje telefonike të rëndësishme, pa pasur pengesa.

Skype per ueb (2)

Përditësimi i këtij versioni të Skype-it u mundëson përdoruesve gjithashtu të shikojnë video drejtpërdrejt në YouTube nëpërmes chat-it, pa e mbyll ose minimizu faqen në të cilen jeni duke biseduar, posedon mundësinë për të ndarë bisedat me njerëz të tjerë dhe përfshin një sistem të ri të njoftimit në thirrje apo mesazhe të reja nga Skype. /ameble

Facebook sapo ka bërë një ndryshim të madh në butonin “Like”

Facebook sapo ka bërë një ndryshim të madh në butonin “Like”

Ndryshimi më i madh që po bëhet në Facebook që disa vite tani përfshinë pesë emojis.
Duke filluar nga sot, butonit Like në Facebook i bashkohen edhe pesë Emojis që shfaqen si “Love,” “Haha,” “Wow,” “Sad,” dhe “Angry.”

Facebook Emojis

Facebook i ka emëruar këto si “Reagime” (Reactions) ku shumë shpejt do të jenë në dispozicion në aplikacionin e rrjetit social si dhe nëpërmes ueb-faqes.

Facebook Emojis

Sipas një njoftimi nga Facebook thuhet se: “Ne kemi dëgjuar reagimet e përdoruesve dhe kemi vlerësuar se duhet të ketë mënyra me të lehta dhe me të shpejta për tu shprehur. Kjo është arsyeja pse sot ne kemi lansuar këto Emojis, një shtrirje më e gjatë e butonit Like, për të ju jap më shumë opsione për të ndarë kështu reagimet tuaja në një post status.” /ameble

Evropa dëshiron t’i ndaloj adoleshentët të përdorin rrjetet sociale

Evropa dëshiron t’i ndaloj adoleshentët të përdorin rrjetet sociale

facebookRregullatorët evropianë kanë miratuar një rregullore të re që mund të ndalojnë të rinjtë adoleshent të përdorin rrjetet sociale. Rregullat e reja janë pjesë e ndryshimeve për mbrojtjen e të dhënave në Evropë ku edhe pritet të hyn në fuqi nga viti 2017.

Në thelb ligjet e reja thonë se, do të jetë e paligjshme për cilindo nën moshën 16 vjeç, përdorimi i rrjeteve sociale pa pëlqimin e prindërve, dhe e cila pritet të zbatohet për shërbimet si Snapchat, Instagram, Facebook etj.

Këto ligje mund të ndryshojnë nga vendet e BE-së, secila prej 28 shteteve anëtare të Bashkimit Evropian do të kenë mundësi të zgjedhin limitin e moshës midis 13 dhe 16 vjet.

Gjithsesi se këto rregulla të reja do të marrin disa vjet derisa të hyn në fuqi. /ameble

Shqipëria me lidhje interneti me e dobët në rajon!
IDI - Renditja e përgjithshme për shtetet e Ballkanit

Shqipëria me lidhje interneti me e dobët në rajon!

Nëse interneti sot është i rëndësishëm për të gjithë ne, atëherë secili duhet të lexojmë këtë artikull ku zbulohen vendet (shtetet) me lidhje më të mirë të internetit në botë. Krejt kjo në bazë të rezultateve të një raporti të ri nga Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit.

Gjithmonë sipas studimit ku është marr parasysh shpejtësia e internetit dhe përqindja e njerëzve të cilët kanë qasje në të. Në rajon (Ballkan) internetin më të dobët për vitin 2015 e ka Shqipëria me 4.73 pikë (nga 10 pikë), ndërsa më të mirën e ka Sllovenia me 7.23 pikë. Edhe pse në krahasim me vitin 2010 Shqipëria i ka rritur piket nga 3.65 në 4.73, pozita e saj gjatë viti 2010 ka qenë më mirë (në vendin e 89-të) se sa tani që është e pozicionuar në vendin e 94-të.

Nga kjo vërehet se, edhe pse në 5 vitet e fundit është përmirësuar internet dhe qasja në të, për Shqipërinë nuk kane mjaftuar të mbaj pozitën por përkundrazi ka rënë për 5 pikë. Duke marre parasysh rendësin e informacionit si në jetën politike po ashtu edhe në jetë të përditshme shpresojmë së shteti do të bëj më shumë në përmirësimin e kësaj situate.

IDI - Renditja e përgjithshme për shtetet e Ballkanit

IDI – Renditja e përgjithshme për shtetet e Ballkanit

Renditja Grafika

Vlen të përmendet që të gjitha vendet e rajonit të Evropës, përveç Shqipërisë, kanë vlera të IDI-të (indeksi i zhvillimit për Teknologji Informative) mbi mesataren botërore prej 5.03, edhe në ketë indeks të zhvillimit Shqipëria pozicionohet në vendin e fundit.

IDI - renditja për Evropë 2015

image008

Sipas këtij studimi, të cilët kanë marr parasysh shpejtësinë e internetit dhe përqindjen e njerëzve të cilët kanë qasje në të, ne t’gjithë duhet të shkojmë në Korenë e Jugut në qoftë se dëshirojmë të kemi internet më të mirë. Korea e Jugut është në krye të listës për herë të dytë në rresht. Vendet e tjera të zhvilluara, megjithatë, nuk janë edhe ashtu siç është pritur.

SHBA për shembull, është e 15-ta në listë pas Britanisë së Madhe, Australisë dhe Japonisë. Edhe pse, të jemi të drejtë, SHBA ka një përmirësim nga pozita 16 nga raporti i fundit i vitit 2010-tës.

Ndërkohë, Kina vendoset në vendin e 82-të, duke rënë pas Mauritius, Brazilit dhe Republikës Dominikane.

Raporti per shtete

Raporti nuk ka analizuar vetëm shpejtësinë e internetit por edhe numrin e banorëve që përdorin si dhe përqindjen e kompjuterëve nëpër familje. Kjo është me rëndësi sepse nuk ka kuptim të keni internet të shpejt nëse nuk përdoret. /ameble

Platforma WordPress përshpejton ueb-faqet deri në 25%
????????????????????????????????????

Platforma WordPress përshpejton ueb-faqet deri në 25%

Sot ekzistojnë shumë ueb-faqe që përdorin sistemin CMS (content management systems). Kjo mundëson ueb-faqet të përditësohen lehtë dhe të kenë përmbajtje dinamike, në krahasim me ueb-faqet tjera statike të cilat duhen të përditësohen manualisht.

Kemi parë platforma të ndryshme që përdoren, por një që gjithmonë ka qëndruar e fortë është WordPress. Sipas të dhënave nga W3Techs, është thënë se WordPress-i i përshpejton ueb-faqet deri në 25%. Sipas tyre WordPress përdoret 58.7% nga të gjitha ueb-faqet që kanë CMS. Kjo është 25% e të gjitha ueb-faqeve që ekzistojnë në internet.

Të dhënat e këtyre kanë treguar gjithashtu, se sa është rritur platforma me kalimin e viteve, nga 13.1% në vitin 2011 në 25% në ketë vit.

Platforma e dytë nga më të popullarizuarat është Joomla, por që kanë një distancë të madhe me të parën.

Pra, nëse mendoni të lansoni një blog apo edhe ueb-faqe me CMS (që është falas), atëherë nuk gaboni nëse zgjidhni WordPress. /ameble

BBC lanson BBC Store

BBC lanson BBC Store

BBC ka lansuar shërbimin online të tyre BBC Store, ku mund të blihen dhe shkarkohen shfaqjet televizive. Ky shërbim posedon shumë shfaqje televizive klasike dhe gjithashtu disa nga më të fundit, duke përfshirë edhe Doctor Who, etj.

BBC Store

Çmimet për një episod të vetme fillojnë nga 1.89£ kurse seritë nga 7.99£, edhe pse kompania ka futur pako ku mund të blini shembull, të tri seritë e Sherlock-ut për 20.99£.

Gjatë blerjes mund të zgjidhni në kualitetin SD ose HD ku pastaj mund të shkarkohen në kompjuter, kurse sa i përket pajisjeve mobile si smartphone dhe tablet BBC ende nuk ka lansuar ndonjë aplikacion që mundëson shkarkimin e këtyre shfaqjeve televizive. Për më shumë detaje kliko këtu. /ameble

Facebook nga tani paralajmëron në rast të sulmeve të llogarive tuaja

Facebook nga tani paralajmëron në rast të sulmeve të llogarive tuaja

Facebook ka njoftuar se çdo përdorues nga tani e tutje do të njoftohet nëse llogaria e tyre në Facebook është në shënjestër të hakerëve. Ata kanë njoftuar se do t’ju shfaqet një lajmërim i ri (shih shembullin më poshtë), në momentin kur ndodh sulmi.

Deklarata e më poshtme nga rrjeti social përmend qartazi sulmet e sponsorizuara nga shteti, në të cilin rast i referohet qeverive:

Facebook sulm i sponzorizuar

Më shumë detaje në lidhje me paralajmërimet e këtyre sulmeve në llogaritë e Facebook-ut mund të lexoni këtu. /ameble

IPKO lanson pakot Super Duo me çmime të zbritura të internetit dhe TV digjital

IPKO lanson pakot Super Duo me çmime të zbritura të internetit dhe TV digjital

Duke filluar nga sot, dhjetëra mijëra familje kosovare do të mund të përfitojnë nga çmimet shumë më të përballueshme të pakove të internetit dhe TV digjital, të cilat në raste të veçanta janë ulur deri në 30 për qind.

IPKO Super DUO

SuperDUO është ofertë e re promovuese nga IPKO, e cila vjen me çmimet e zbritura të pakos DUO Familjare HD, DUO Premium, dhe DUO Premium HD, dhe ua mundëson përdoruesve të kalojnë nga DUO familjare në DUO Premium për më pak se 5 euro në muaj.

Me ofertën e re, çmimi i pakos DUO Familjare HD tani është 23,50 euro në muaj, DUO Premium vjen në 24.90 euro në muaj dhe DUO Premium HD tani është ofruar për 27.50 në muaj.

Çmimet e reja të zbritura do të zbatohen për të gjithë abonentët me kontratë prej 12 muajsh, por përdoruesit mund ta marrin pakon e tyre të zgjedhur edhe në baza mujore.

Oferta promovuese me çmimet e zbritura të pakove DUO ka një kohëzgjatje të kufizuar, dhe është pjesë e befasive të shumta, të cilat IPKO i ka përgatitur për përdoruesit e saj.

Përmirësimet e fundit në pakon Premium kanë parë një pasurim të konsiderueshëm me ofrimin edhe të Video On Demand, DigiGold, TVim, Catchup TV, dhe 7 kanalet e Discovery, pa asnjë pagesë shtesë për përdoruesit, të cilët tashmë kanë ekskluzivisht gjithë filmat e fundit, ngjarjet më të mëdha sportive, dokumentarët dhe kanalet e vendore dhe ndërkombëtare të lajmeve, duke përfshirë edhe kanalet në cilësinë HD.

Televizioni digjital IPKO mbetet oferta më tërheqëse për tregun e Kosovës, sa i përket fotografisë, zërit, numrit dhe cilësisë e kanaleve, përmbajtjes ekskluzive, sinjalit, dhe risitë që sjell për të gjithë shikuesit.