Tag Archives

2 Articles
Telekomandë në jastëk

Telekomandë në jastëk

A e humbni telekomandën shpesh? A ju bie ta kërkoni atë nëpër tërë dhomën për ta gjetur, dhe në fund është nën jastëkun tuaj? Problemeve tuaja mund t’u vie fundi. Telekomanda nuk do të jetë më nën jastëkun tuaj, por brenda tij. Brenda këtij jastëku të butë  është një telekomandë universale që punon me dy bateri AAA e që mund të programohet për të kontrolluar një shumëllojshmëri të pajisjeve AV. |ameble|

[divider top=”0″]

Cyber insekti

Cyber insekti

Shkencëtarët kanë zhvilluar një teknologji që mundëson drejtimin e insektëve kacabu (ose siç i themi ne bubashvabë) me implantet që stimulojnë shqisat e tyre.

Ngarkesa e dërguar në shqisat e këtij insekti u krijon përshtypjen se ajo është përplasur në diçka, dhe në këtë mënyrë mund të kontrollohet lëvizja e saj. Shkencëtaret në Universitetin e  North Carolina State University kanë zhvilluar një teknologji për të kontrolluar lëvizjen e këtyre insektëve më ndihmën e qarqeve elektronike të mbjellura.

Shkencëtarët kanë përdorur çipa të lehtë me marrës pa tela dhe impiante që janë vendosur në pjesën e prapme të insektit. Këto çipa janë të lidhura me shqisat e insektit, dhe me ndihmën e shkarkimeve të lehta të energjisë elektrike i nxit ato në lëvizje. Ngarkesa elektrike e dërguar në shqisat e këtij insekti e krijon përshtypjen se ajo është përplasur në diçka, dhe kështu mund të kontrollohet lëvizja e saj.

Si aplikime të mundshme të kësaj teknologjie shkenctarët paraqesin mundësinë e dërgimit të këtyre insektëve nëpër hapësira të mbyllura, në kërkim të të mbijetuarve pas aksidenteve të ndryshme. |ameble| [youtube id=”gmbEX7zDzog” width=”600″ height=”350″] [divider top=”0″]