Tag Archives

6 Articles
Versioni Ubuntu edhe për tabletë

Versioni Ubuntu edhe për tabletë

Canonical ka njoftuar për versionin e ri të sistemit të tyre operativ Ubuntu për pajisje tabletë. Sistemi operativ mbështet llogari të shumëfishta për përdorues nga ballina, duke përfshirë opsionin “guest mode”, dhe përdor gjeste për të lundruar rreth ndërfaqes së tabletit. Ai gjithashtu përmban qendrën e njoftimit, për ndarjen e të gjitha mundësive sociale, mbështetjen e gjerë multitasking dhe është në gjendje të shfaq aplikacione të dizajnuara për tabletë dhe smartphone.

Planet nga Canonical janë të ofrojnë pamje për zhvilluesit në 21 shkurt për modelet e tabletëve Google Nexus 7 dhe 10, si dhe smartphone-in Nexus 4. Një video demonstrim të Ubuntu-s në tabletë mund ta shihni më poshtë. |ameble| 

[youtube id=”h384z7Ph0gU” width=”600″ height=”350″][divider top=”0″]

Ubuntu për Galaxy Nexus dhe Nexus 4 mbërrin me 21 Shkurt

Ubuntu për Galaxy Nexus dhe Nexus 4 mbërrin me 21 Shkurt

Canonical ka njoftuar se imazhet dhe burimi i kodit të hapur (open source code) për versionet e smartphone-ve me Ubuntu do të jetë ne dispozicion nga 21 data Shkurt. Ata gjithashtu kanë thënë së mjetet dhe instruksionet e nevojshme për të kaluar përdoruesit në ketë platformë, do të publikohen në po të njëjtën datë.

Softueri Ubuntu funksionon në Galaxy Nexus dhe Nexus 4, dhe është projektuar për entuziastët dhe zhvilluesit, kanë thënë Canonical. Në fund të fundit, kompania është e interesuar që zhvilluesve tu japë mundësin të njohin për se afërmi sistemin operativ dhe të fillojnë me zhvillimin e aplikacioneve.

Canonical kanë publikuar edhe App Design Guides për të mundësuar zhvilluesve që të fillojnë dhe të krijojnë aplikacione për serinë e plotë të platformës Ubuntu.

Për me shumë nga data e lartpërmendur çdo gjë do të publikohet në ketë uebfaqe|ameble| [divider top=”0″]

Smartphone-i me Ubuntu në CES 2013

Smartphone-i me Ubuntu në CES 2013

Javën qe shkoj kemi njoftuar për platformën e ri Ubuntu, nëse nuk jeni të kënaqur me android, iOS, Windows Phone apo diç tjetër, para CES 2013 është shfaqur smartphone-i i ri me platformën e re Ubuntu. Një video e krijuar nga Brad Linder në CES 2013 mund të jetë interesant për ju, që tregon detaje më të hollësishme për Ubuntu Phone OS.

[youtube id=”ti_sZwq8uCo” width=”600″ height=”350″]

Deri më tani asnjë prodhues hardueri apo mbështetje në ketë pajisje nuk është treguar nga Ubuntu, por për informacione të reja ne do të ju informojmë më kohë si gjithmonë. |ameble| [divider top=”0″]

Ubuntu me sistem operativ për “SmartPhone”

Ubuntu me sistem operativ për “SmartPhone”

Kompania Canoncial e cila merret me zhvillimin e sistemeve operative të  hapura siç është Ubuntu ka paralajmëruar se do të futet në botën e sistemeve operative për teknologjinë mobile dhe atë të korporatave.

Në lajmet dhe videon e publikuar të kompanisë Canoncial zbulohen fakte se sistemi operativ Ubuntu tashmë është i gatshëm për tu instaluar në smartphone-t tanë

Ky sistem operativ patjetër që është i veçantë në krahasim me iOS, Android apo Windows Phone, madje këtë dallim mund ta vërejmë edhe në videon për Windows Phone Ubuntu.

Është me rendësi të cekim faktin se Ubuntu si Sistem Operativ i bazuar në Linux është pothuajse  më i përdoruri në botë, gjë qe na bën të kuptojmë se shumë shpejt Ubuntu mund të arrijë majat e përdorimit duke u bërë kështu konkurrent serioz i Google, Apple, Microsoft, e të tjerë.

Në videon më poshtë mund të shikoni përmbledhjen e plotë për Ubuntu Phone OS.

[youtube id=”cpWHJDLsqTU” width=”600″ height=”350″]

|ameble| [divider top=”0″]

ODROID-X për IT entuziastët

ODROID-X për IT entuziastët

by MN 1 Comment

ODROID-X I HardKernel-it është një platformë interesante zhvillimi për entuziastët, ngjajshëm me Raspberry Pi., ODROID-X është pak më i shtrenjtë se ky i fundit dhe kushton  129 $, por ofron edhe specifikacione më të mira hardverike – Platforma bazohet rreth chip-it katërbërthamorë Exynos me 4412 takte 1,4 GHz nga Samsung.

 


Procesori me bërthama Cortex-A9 ka të integruar grafikën Mali-400, dhe ka një 1 GB LP-DDR2. Në pllak  gjinden 7 USB 2.0 dhe audio konektorët, vendi i caktuar pë SDHC kartela, LAN-i 100-megabitësh, mikro HDMI dhe
interfejsi 24-bitësh për ekranin LCD. Konsumatorët si pajisje shtesë kanë në dispozicion edhe modulet me rrjetin WiFi, kamerën, eMMC modulin, Bluetooth dhe pajisje të tjera shtesë. Së bashku me X-ODROID kompania ofron Android 4.0 ICS, edhe pse përkrahet edhe Ubuntu, ndërsa ofertat fillojnë në fund të këtij muaji.|ameble.com| |hardkernel.com|

Zhvillimi[youtube id=”6-Mn7mqzOR4″ width=”600″ height=”350″]

Me 4 USB  Web Camera

[youtube id=”H2DRkLFsqQ4″ width=”600″ height=”350″]

3D Race me 4 lojtarë

[youtube id=”CQ2WiEunFFw” width=”600″ height=”350″]

Me Ubuntu 12.04 për ARM

[youtube id=”6DWnwMZxIW0#!” width=”600″ height=”350″] [divider top=”0″]

Cili OS Linux është më i mirë për File Server?

Cili OS Linux është më i mirë për File Server?

by bmbi 1 Comment

Nga gjithë këto sisteme të Linux-it për të bërë një zgjedhje, një sondazh i përdoruesve të Linux-it na ofron një ide të mirë se cilat versione përdoren më shumë. Duke u fokusuar tek serverët, tashmë kanë raportuar më herët në lidhje me të dhënat nga W3Techs duke sugjeruar se Debian Linux është zgjedhja më popullore sot për Ueb serverët. Tani, një seri e re e të dhënave të botuar të hënën merr/jep një vështrim të afërt për Data Serverët dhe në veçanti për përdorimin e tyre nga bizneset e vogla dhe të mesme. Cilat ishin zgjidhjet? Debian dhe Ubuntu Linux!

67 Përqind preferojnë Debian

Ky sondazh i ri vjen nga kompania Symform e cila ofron shërbime cloud për ruajtjen e të dhënave, statistikat e kësaj kompanie tregojnë se bizneset më të vogla preferojnë Debian dhe Ubuntu në krahasim me Red Hat për data serverët, përfshirë Red Hat Enterprise Linux dhe CentOS. Gati 67% të anketuesve që përdorin Linux si Data Server përdorin Debian si sistemin e tyre të pëlqyer, përderisa pjesa tjetër përdorin platforma të bazuara në Red Hat. Anketa përfshin 100 biznese të vogla dhe të mesme dhe u sponsorua nga Symform me qëllim të identifikimit të sistemit operativ i cili përdorët më shumë nga shfrytëzuesit e Linux, të interesuar për shërbimet e të dhënave dhe zgjedhjeve për cloud. Symform është duke përdorur të dhënat për të përcaktuar përparësitë në lidhje me shpërndarjet e Linux për të përkrahur produktet në të ardhmen.

Një perspektivë që duhet pasur në konsideratë

Sigurishtë, si të gjitha sondazhet edhe kjo është vetëm një pasqyrë e vetme e asaj se çfarë është duke u përdorur dhe popullariteti në mes të një sërë përdoruesish, nuk do të thotë që preferencat e tyre do të jetë e drejta për ju. Megjithatë, nëse jeni në procesin e marrjes së një vendimi të ngjashëm lidhje me sistemin operativ të cilin keni për ta përdorur në serverët brenda biznesit tuaj, ky është një sugjerim i mirë i cili duhet pasur parasysh. |pcworld.com| [divider top=”0″]