SHPËRNDAJE

Hulumtuesit nga kolegji Imperial në Londër kanë treguar se ata mund të ndërtojnë portat logjike nga bakteret e padëmshme gut dhe ADN-ja. Këto janë portat logjike biologjike më të avancuarat krijuar ndonjëherë nga shkencëtarët.

Portat logjike janë blloqet themelore të ndërtimit në qarqet e silikonit në të cilën mosha digjitale është bazuar. Tani është e mundur që të kopjohen këto pjesë duke përdorur bakteret dhe ADN-ën, shkencëtarët shpresojnë që puna e tyre do të çojë në një brez të ri të procesorëve biologjik.

Edhe pse ende është një rrugë e gjatë për tu kaluar, ekipi sugjeron që këto porta logjike biologjike mund të formojnë një ditë ndërtimin e blloqeve mikroskopike biologjike në kompjuterë. Pajisjet mund të përfshijnë senzorë që notojnë brenda arterieve, zbulimin e ndërtimit të pllakave të dëmshme dhe dërgimin e shpejtë të medikamenteve në zonën e prekur.

Aplikacionet e tjera mund të përfshijnë senzorë të cilët zbulojnë dhe shkatërrojnë qelizat e kancerit brenda trupit dhe vëzhgues të ndotjes që mund të vendosen në mjedis, zbulimin dhe neutralizimin e toksikëve të rrezikshme sikurse arseniku. |Elektor| |ImperiaCollege|[divider top=”0″]

SHPËRNDAJE