SHPËRNDAJE

Si është bërë evoluimi i konsoles për lojëra Sony PlayStation nga momenti i lansimit e deri më sot, është paraqitur në videon e më poshtme:
Videot zyrtare: https://ameble.gjirafa.com

Sony PlayStation 1

Konsola e parë nga Sony, është prezantuar më 3 dhjetor 1994 dhe ishte konsola e parë e lojërave që arriti të transportohej në 100 milion njësi. Njësia e fundit e Sony PlayStation 1 është shitur në fund të vitit 2004, 10 vjet pas prezantimit të konsoles së parë.

Disa specifika kryesore të Sony PlayStation 1 janë:

 • Procesori 32 bit në 33.8688 MHz
 • 2 MB RAM
 • GPU 1 MB VRAM, 16.7 milionë ngjyra
 • Rezolucioni nga 256 × 224 deri 640 × 480 pikselë

Sony PlayStation 2 

PlayStation 2 ose siç është quajtur ndryshe PS2 është lansuar në vitin 2000. Kjo është konsola me video lojëra më e shitur ndonjëherë, janë shitur rreth 150 milionë njesi. Për këtë model janë lëshuar më shumë se 3800 titujsh të lojërave dhe janë shitur rreth 1.5 miliardë kopje. PS2 ende mbetet konsola shumë e njohur dhe është prodhuar deri në Janar të vitit 2013.

Disa specifika kryesore të Sony PlayStation 2 janë:

 • Procesori 128 bit në 295 MHz
 • 32 MB Direct Rambus ose RDRAM
 • Grafika 4MB DRAM video memorie
 • Rezolucioni prej 256×224 deri 1920×1080 pikselë

Sony PlayStation 3

PlayStation 3 për herë të parë është lansuar me 11 Nëntor 2006 në Japoni. Ka qenë kosola e parë që përdorë disqet Blu-ray. Janë shitur rreth 80 milionë njësi rreth botes. Kompania Sony ka cekur se do të përkrah ketë model deri në vitin 2015.

Karakteristikat e këtij modeli janë:

 • Procesori milti-core PowerPC 3.2 GHZ
 • 256 MB Rambus XDR DRAM
 • Grafika 256 RAM Nvidia 550 MHz
 • Rezolucioni 1080 pikselë

Sony PlayStation 4

Kurse kjo e fundit ka dy javë që ka filluar me shitjet. Siç edhe është paralajmëruar më herët, PlayStation 4 ka specifika mbresëlënëse si në vijim:

 • Procesori: 2 x Quad-Core AMD 64 “Bulldozer” (8 bërthama)
 • 8 GB GDDR5 RAM
 • Memoria e grafikës 2.2 GB
 • Rezolucioni HDMI
 • Kamera HD me mikrofon të integruar
 • Porta: 4 x USB 3.0, 2 x Ethernet
 • Drive: Blu-Ray
 • HDD: 500 GB
 • Daljet e zërit: HDMI dhe Optical, 2.0, 5.1 dhe 7.1 kanale |ameble|