SHPËRNDAJE

Një ekip multidisiplinar i përbërë nga shkencëtarët, antropologët, arkeologët, artistët, arkivistët, dhe gjuhëtarët kanë krijuar një hard disk që ata besojnë se do të ruajë të dhënat për 10 milion vjet.

Disk me safir është bërë nga dy disqe të holla, të madhësisë rreth 20 centimetra, të gjitha nga materiali i safirit të ndërfutura me sistemin e molekulave së bashku. Këto disqe kanë qenë të zhytura në acid për të testuar qëndrueshmërinë e tyre si dhe për të simuluar plakjen e tyre. Hulumtuesit shpresojnë për të demonstruar një jetëgjatësi prej 10 milion vjet.

Safir hard disku prototip është krijuar nga Andra, një agjenci nukleare franceze. |extremetech.com| [divider top=”0″]

SHPËRNDAJE