SHPËRNDAJE

Interneti është një medium i lirë dhe pa cenzurë, për këtë arsye është i pasigurt për fëmijët. Të jesh prind në epoken digjitale është e veshtirë sepse nuk dijmë se çka shfletojnë fëmijet tanë. Ne do të mundohem që t’ju shpjegojmë se si prindërit mund të sigurojnë shlfetim të kontrolluar dhe të mbajnë larg përmbajtjet e padëshiruara të Internetit.

Brenda 10 minutave ju mund të mbroni familjen nga kërcënimet online të të gjitha llojeve, duke përfshirë edhe malware-ët.

Programi që do të ju prezentoj është K9 Web Mbrojtja (K9 Web Protection), një program falas për filtrimin e Internetit dhe kontrollin nga ana juaj si prind (parental control). Arsyeja e përzgjedhjes së këtij programi është se K9 mund të përdoret në Windows, MacOS, iPhone, Ipad, Ipod dhe Android. Ne vijim po ju paraqesim disa nga veçoritë e këtij programi:

  • Bllokon ueb faqet në më shumë se 70 kategori, duke përfshirë pornografi, bixhoz, drogë, dhunë, urrejtje, racizëm, malware, spyware dhe phishing,
  • Ju detyron të përdorni SafeSearch në të gjithë motorët e mëdhenj të kerkimit që të filtroj rezultatet të padëshiruara,
  • Vendos kufizime kohore për të bllokuar qasjen ne web p.sh. lejohet perdorimi i facebook-ut vetëm një orë në ditë, apo shfletim i përgjithshëm deri në 4 orë në ditë,
  • Krijimi i listës suaj “Gjithmonë lejo” dhe “Gjithmonë blloko”
  • Lejoni një web faqe të bllokuar duke përdorë fjalëkalimin dhe ta mbani të hapur për një kohë të caktuar.

Si të instaloni K9 Web Protection

Instalimin filloni duke shkuar në http://www1.k9webprotection.com, nga këtu shtypni butonin FREE DOWNLOAD dhe do të ju paraqitet një faqe e re si në figurën e më poshtme.

K9 do të kërkoj emaill adresen e prindit (Administratorit), në të cilën adresë do të dërgojë kodin e licencës si dhe linkun për download. Pasi të shkruani licencën duhet të krijoni një fjalëkalim(password) të administratorit (KUJDES!!  Mos e humbni këtë password, përndryshe nuk mund të largoni programin)

Pas instalimit të suksesshëm do tju paraqitet kjo faqe në shfletuesin tuaj:

Si të bllokoni ueb faqet e padëshiruara

Në faqen e administratorit klikoni në SETUP dhe faqja e ardhshme do të ju jep opcionet më nivelet e mbrojtjës:

Në anën e majtë të dritares keni opcionet tjera qe janë:

Web Categories to Block: edhe pse preferohet të përdorni në Default, edhe Moderate është nje opsion i mirë për të filluar

WebSite exception: në këtë faqe mund të shtoni faqet të cilat dëshironi t’i përjashtoni nga ky nivel i mbrojtjes p.sh. Në DEFAULT është bllokuar faqja e YOUTUBE , kështu qe nëse dëshironi të lejoni youtube-in atëherë e shtoni në listën e faqeve të lejuara, apo të bllokoni ndonjë faqe që është e lejuar si p.sh. facebook.

Web Search Option: Këtu aktivioni Safe Search ku edhe kërkimet që bëhën më motorët e kërkimit do të filtrohen nga përmbajtjet e padëshiruara.

Time Restriction: Këtu krijoni orarin kohorë se kur mund të përdorni internetin

URL Keyword: në këtë faqe mund të përdorni fjalët qe doni të bllokoni , ky opcion vlen edhe për gjuhën shqipe, e vetmja gjë që duhet të bëni është të regjistroni fjalët ofenduese.

Në përfundim, mbrojtja K9  është softuer falas që do tju mbroj juve dhe familjen tuaj e posaqërisht fëmijët nga përmbajtjet të padëshiruara në internetit. Ka një pasqyrë të thjeshtë dhe është shumë efikas.

Nëse keni probleme gjatë instalimit ju lutemi të na shkruani në komente më posht dhe ne do të mundohemi të zgjedhim problemin që keni me këtë program. |ameble|

Versioni per ANDROID

Versioni per iOS  [divider top=”0″]

SHPËRNDAJE