SHPËRNDAJE

Facebook sot ka njoftuar se kanë hapur qendrën e tyre të parë të të dhënave jashtë Shteteve të Bashkuara, në Lulea të Suedisë. Është e vendosur në një qytet të vogël në skajin verior të Detit Baltik, dhe është vetëm 62 kilometra në jug të Rrethit Arktik. Duket një vend i çuditshëm për një qendër të dhënave, por Facebook thotë se ka arsye të shumta pse zgjodhën këtë vend.

Facebook Datacenter Suedi

Lokacioni në afërsi të Rrethit Arktik, do të thotë se atë vend merr kurrë kohë e nxehtë, dhe se Facebook përdorë ajrin e ftohtë për të ftohur mijëra serverë. Për më tepër, qendra të dhënave është mundësuar nga energjia hidro-elektrike e gjeneruar lokalisht, e cila është 100% e ripërtëritshme.

Facebook Datacenter Suedi1

Suedia gjithashtu ka një rrjet të dendur me fibra optike, në mënyrë që të dhënat të transmetohen shpejt për përfituesit e saj, e cila është edhe një tjetër arsye pse Facebook zgjodhi Suedinë për të ndërtuar qendër e të dhënave të parë jashtë.

Facebook, qendrat e të dhënave i ka në Oregon, North Carolina, dhe tani Suedi. |ameble|

SHPËRNDAJE